dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Lægeformand: Behandlingsgarantien er tom
Formanden for Lægeforeningen Camilla Rathcke opfordrer til at justere behandlingsgarantien, som sundhedsvæsnet lige nu alligevel ikke kan leve op til.
Foto: Jesper Schwarz

Lægeformand: Behandlingsgarantien er tom

Lægeforeningen ønsker at få justeret behandlingsgarantien, så det offentlige sygehusvæsen har 90 dage i stedet for 30 dage til at vurdere, hvor hurtigt patienten skal behandles.
19. OKT 2022 9.47

Lægeforeningen peger på behandlingsgarantien som et af de akutte probemer i det aktuelt pressede sundhedsvæsen. Et sundhedsvæsen, der er præget af alenlange ventelister, patienter der i ventetiden bliver for syge til behandling og personaleflugt til privatklinikker. 

Garantien gør, at patienter kan behandles på et privathospital, hvis det offentlige ikke kan udføre behandlingen inden for 30 dage. Det suger penge ud af hospitalernes budgetter.

Formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke mener, at garantien kun er noget værd for alle patienter, når sundhedsvæsenet reelt kan leve op til den, hvad det ikke kan nu.

- Vi ønsker at få justeret behandlingsgarantien, så det offentlige sygehusvæsen har 90 dage i stedet for 30 dage til at vurdere, hvor hurtigt patienten skal behandles, siger hun til Ritzau.

- Det er ikke urimeligt, at nogle sygdomme godt kan vente 60 eller 70 dage, mens andre skal behandles meget hurtigt.

Tirsdag aften sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Socialdemokratiet ikke vil ændre på den nuværende garanti.

- Den er en motor ind i systemet, der sikrer, at vi bruger al kapacitet både i det offentlige og i det private. Det offentlige står for cirka 90 procent, sagde han i DR TV Avisen.

Motor ude af gear

Men Camilla Rathcke kalder det en motor, der lige nu kører i et gear ude af trit med, hvad sundhedsvæsenet kan levere.

- Derfor bliver det en tom garanti, og det må der tages politisk ansvar for. Men det har politikerne hidtil ikke været klar til, fastslår professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard fra Syddansk Universitet.

- Situationen er den alvorligste i mange år. Imens fedtspiller politikerne, selv om alle er enige om alvoren, siger han til Ritzau og peger på, at politikerne her og nu er nødt til at suspendere behandlingsgarantien i et halvt eller et helt år og finde en bedre metode.

- Lige nu behandles de letteste patienter hurtigst på privathospitalerne, mens de stadigt mere blødende offentlige sygehuse hænger på de komplicerede operationer og patienter og med længere og længere ventelister siger han.

Nye tal fra Danske Regioner viser ifølge DR, at 2.442 sygeplejersker bare det seneste år har forladt de offentlige hospitaler.

- Det er muligt at vende udviklingen til noget positivt. Men der er brug for et bredt forlig med de fire-fem største midterpartier, og det tror jeg faktisk ville skabe enorm respekt hos borgerne, siger Søgaard.

 

Udredningsgaranti: Patienter henvist til udredning på sygehus skal have et tilbud om at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt. Hvis regionen af kapacitetsmæssige årsager ikke kan tilbyde det, får patienten ret til såkaldt udvidet frit sygehusvalg. Dermed kan patienten vælge hel eller delvis udredning på et af de private sygehuse, som Danske Regioner har indgået aftale med.

Behandlingsgaranti: Behandlingsgarantien medfører, at hvis en patient skal vente mere end 30 dage på sygehusbehandling, får patienten ret til udvidet frit sygehusvalg. Dermed kan patienten vælge at blive behandlet på et af de private sygehuse, som Danske Regioner har indgået aftale med.

Kilde: Danske Regioner

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.